Veiligheid op één met Dick Roodenburg

gemeente-de-ronde-venen-dick-politie-buiten

Als Beleidsadviseur Integrale Veiligheid, help je de gemeente écht veiliger te maken.

Na ervaring te hebben opgedaan bij verschillende gemeenten is Dick Roodenburg, Beleidsadviseur Integrale Veiligheid, terecht gekomen bij gemeente De Ronde Venen. Omdat het vakgebied ‘Veiligheid’ zich blijft ontwikkelen, blijft ook het werk boeiend. Zelfs als je al meer dan 10 jaar in dienst bent. Bekijk nu de video of lees wat Dick zelf zegt over zijn dynamische functie. 

Op pad met Dick

Als afdeling Integrale Veiligheid, zij wij de adviseurs van de burgemeester. Die helpen wij bij het uitvoeren van zijn taken. Daarnaast doen wij ons werk voor bedrijven en maatschappelijke organisaties in gemeente De Ronde Venen. Maar in de eerste plaats doe je het voor de veiligheid van de inwoners.

Aan het werk achter de schermen

Een gedeelte van het werk vindt plaats achter de schermen. Een groot deel van mijn tijd verbind ik mensen aan elkaar. Zo zijn wij op onze afdeling ook verantwoordelijk voor het verlenen van evenementvergunningen. Dan leggen we contact met de brandweer, de politie, maar ook met de buitendienst van de gemeente zelf. Deze contacten leggen we ook als er sprake is van een grote brand of een heftig ongeval. Een andere keer overleggen we met politie en de Belastingdienst om een ernstige fraudezaak aan te pakken bijvoorbeeld. Samenwerken is dus echt belangrijk in deze baan.

“Contact met verschillende partijen zoals de brandweer, politie, losse inwoners of andere domeinen binnen de gemeente, maakt het werk ontzettend dynamisch.”

Van begin tot het eind betrokken

Mensen zien niet dat bij het inzetten van buitengewoon opsporingsambtenaars (boa’s) verschillende administratieve en juridische procedures gevolgd worden. Er gaat veel aan vooraf, voordat de boa’s met de juiste bevoegdheden aan het werk zijn in onze gemeente. Het is ontzettend interessant om van het inzetten van dit traject tot aan de realisatie betrokken te zijn.

Aan de slag met Burgernet

De inzet van politie is iets wat mensen zien. Iets dat vóór de schermen gebeurt. Ook Burgernet is hier een goed voorbeeld van. Als deelnemer van Burgernet ontvang je een spraak- of sms-bericht wanneer er iets gebeurt in deze omgeving. Die zichtbaarheid vinden de burgemeester en wij van Integrale Veiligheid erg belangrijk. Ook de deelname van burgers is iets dat we nastreven. Daarom staan we op de jaarmarkt om Burgernet en  buurtWhatsapp onder de aandacht te brengen en om daar actief mensen te werven. Met hulp van inwoners maken we zo de De Ronde Venen een stukje veiliger. 

gemeente-de-ronde-venen-dick-bord
gemeente-de-ronde-venen-dick-handen-schudden

Van beleid tot uitvoering

Het is leuk om in mijn functie, Beleidsadviseur Integrale Veiligheid, van beleid tot uitvoering betrokken te zijn. gemeente De Ronde Venen is geen grote stad. Hierdoor zit je niet vast aan één onderwerp. Ook hoef je niet te kiezen tussen beleidsmatig werk of de uitvoerende kant. Het is hier echt samengebracht. Als het gaat over illegale hennepteelt hebben wij afgelopen jaren beleidslijnen ontwikkeld. Het leuke is dat ik in mijn rol betrokken was bij het opstellen van deze beleidsregels. Daarnaast ben ik ook in de uitvoering betrokken. Door langs te gaan bij de bezwaarcommissie en de rechtbank bijvoorbeeld, om daar het standpunt van de gemeente te verdedigen.

“Gemeente De Ronde Venen is geen grote stad. Hierdoor zit je niet vast aan één onderwerp. Ook hoef je niet te kiezen tussen beleidsmatig werk of de uitvoerende kant. Het is hier echt samengebracht.”

Vrijheid binnen teamwork

Een functie op de afdeling Integrale Veiligheid is ontzettend dynamisch. Binnen het team is er ontzettend veel vrijheid om je eigen functie in te vullen. Je wordt namelijk niet elke dag aangestuurd, niemand vertelt je wat je elke dag moet doen. Wel is er regelmatig overleg met leidinggevenden en de burgemeester.

Door te werken bij deze gemeente ben je echt betrokken bij de veiligheid van de inwoners van De Ronde Venen. Het is kleinschalig, je ziet het beleidsmatige gewoon terug in de praktijk. Zo maak je het verschil.

Dick Roodenburg is bereikbaar via het algemene nummer, als je meer wilt weten over het werken bij de gemeente De Ronde Venen.

gemeente-de-ronde-venen-dick-lachen